Χαράλαμπος Α. Τσακιρόπουλος - Ορθοπαιδικός Χειρούργος

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει αυξημένη πίεση σε ένα νεύρο που διασχίζει την πρόσθια επιφάνεια του καρπού (μέσο νεύρο).

Το νεύρο αυτό βρίσκεται σε έναν σωλήνα, μαζί με τους τένοντες που κάμπτουν τα δάκτυλα του χεριού.

Εάν αυτός ο σωλήνας δεχτεί εξωτερική πίεση, ή εάν ο χώρος του σωλήνα μειωθεί από διάφορα αίτια, ασκείται αυξημένη πίεση στο νεύρο, που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο ή τις αιμωδίες (μουδιάσματα) στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο του χεριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα αυτά συνήθως γίνονται χειρότερα κατά τη νύχτα.

Αίτια

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι περισσότερο συνηθισμένο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και σχετίζεται μερικές φορές με:

Αρθρίτιδα

Εγκυμοσύνη

Κατάγματα του καρπού

Διαβήτη

Θυρεοειδοπάθειες

Αγνώστου αιτιολογίας

Συντηρητική θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια του συνδρόμου. Περιλαμβάνει τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα, τη χρήση ναρθήκων νυκτός όπου ακινητοποιούν την πηχεοκαρπική άρθρωση και την έγχυση της κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα.

Επίσης, ιδιαίτερη ανακούφιση μπορεί να προσφέρουν και τα φυσιοθεραπευτικά μέσα, όπως η χρήση των υπερήχων με αντιφλεγμονώδη αλοιφή και η κινησιοθεραπεία.

Η φιλοσοφία της συντηρητικής αγωγής είναι να καταστείλει την φλεγμονή στον καρπιαίο σωλήνα και να προληφθεί έτσι η δημιουργία του ουλώδους ιστού όπου προκαλεί την πάχυνση του εγκάρσιου καρπιαίου συνδέσμου.

Η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται για διάστημα 6 εβδομάδων και κατόπιν να επανεξετάζεται ο ασθενής. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρής μορφής ή τα προηγούμενα θεραπευτικά μέσα αποτύχουν, τότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.


Χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Η χειρουργική επέμβαση (ανοικτή μέθοδος) γίνεται σε συνθήκες χειρουργείου και υπό τοπική αναισθησία ή με ενδοφλέβια τοπική αναισθησία και ίσχαιμο περίδεση. Η συνήθης διάρκεια είναι 15-30 λεπτά περίπου.

Κατά την εγχείρηση γίνεται μία τομή περίπου 3 εκ. στην παλάμη του χεριού κοντά στην περιοχή του καρπού, η οποία συνεχίζεται σε βάθος, μέχρι να κοπεί ο εγκάρσιος σύνδεσμος ο οποίος αποτελεί την οροφή του καρπιαίου σωλήνα και ασκεί πίεση στο μέσο νεύρο. Η διατομή αυτού του συνδέσμου συνεπάγεται την άρση της πίεσης στο νεύρο. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται σύγκλειση του τραύματος με 3-4 ράμματα.

Η ενδοσκοπική μέθοδος αποτελεί μια εναλλακτική λύση η οποία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Απαιτεί εξειδίκευση από τον χειρουργό και άρτιο χειρουργικό εξοπλισμό. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανοίγεται το δέρμα της παλάμης ακριβώς απάνω από τον εγκάρσιο καρπιαίο σύνδεσμο και έτσι ο ασθενής έχει μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικού πόνου σε σύγκριση με την ανοιχτή μέθοδο.

Τα μειονεκτήματα είναι το αυξημένο ποσοστό επιπλοκών σε σύγκριση με την ανοικτή μέθοδο, όπως ο τραυματισμός του μέσου νεύρου ή των γειτονικών καμπτήρων τενόντων, καθώς και η ελλιπής διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού.

Μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα, ενώ φέρει στο χέρι επίδεσμο/νάρθηκα και ανάρτηση. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 14 ημέρες περίπου. Είναι σημαντικό από την ημέρα του χειρουργείου ο ασθενής να κάνει συνεχώς κινήσεις στα δάκτυλα προκειμένου να μειωθεί το μετεγχειρητικό οίδημα.

Αποτελέσματα

Έχει παρατηρηθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) τα συμπτώματα υποχωρούν πολύ γρήγορα μετεγχειρητικά. Σε μικρό ποσοστό ασθενών αυτά υποχωρούν μέσα σε έξι το πολύ μήνες.