Χαράλαμπος Α. Τσακιρόπουλος - Ορθοπαιδικός Χειρούργος

Τενοντίτιδα ώμου

Tενοντίτιδα ώμου

Η τενοντίτιδα ώμου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες για την εμφάνιση πόνου στον ώμο.Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο ως πρωταρχικό σύμπτωμα που περιορίζει σημαντικά την κίνηση του ώμου.

Αίτια

Τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι τένοντες στον ώμο, ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος ,ο υποπλάτιος και ο ελάσσων στρογγύλος. Όλοι αυτοί δημιουργούν το στροφικό πέταλο. Ακόμη ένας τένοντας ο οποίος είναι ευάλωτος σε καταπόνηση , είναι ο τένοντας του δικεφάλου μυός.

Οι τένοντες αυτοί είναι υπεύθυνοι για το σύνολο των κινήσεων του ώμου και όταν η επιβάρυνσή τους υπερβεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο δημιουργείται φλεγμονή. Μερικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της, είναι:

Συμπτώματα

Τα κύριο και συχνά το μοναδικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο πόνος, η ένταση του οποίου βέβαια ποικίλλει, ανάλογα με τη βαρύτητα της καταπόνησης.

Συνήθως εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του ώμου και του βραχίονα, μπορεί όμως να αντανακλά και στον αυχένα. Μπορεί να είναι είτε μόνιμος, είτε περιστασιακός και μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις κινήσεις.

Ο ασθενής με τενοντίτιδα δυσκολεύεται να κινήσει τον ώμο του και να βρει μία βολική θέση ανάπαυσης, ιδιαίτερα στον ύπνο, όπου είναι σχεδόν αδύνατη η κατάκλιση πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου τίθεται με το συνδυασμό  ιστορικού,  κλινικής εξέτασης και  απεικονιστικού ελέγχου. Ο υπέρηχος ώμου, και η μαγνητική τομογραφία είναι οι δύο απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες  και θα αποκαλύψουν και το μέγεθος της βλάβης των τενόντων.

Θεραπεία

Υπάρχει και η συντηρητική θεραπεία και η χειρουργική .

Στη συντηρητική θεραπεία, στα αρχικά στάδια συστήνεται ανάπαυση και χορήγηση  αντιφλεγμονώδους και αναλγητικής αγωγής για σύντομο χρονικό διάστημα.Στην οξεία φάση της τενοντίτιδας και μόλις παρέλθουν οι ημέρες του έντονου πόνου, ο ασθενής καλό θα είναι να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την βελτίωση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της κίνησης. Στην περίπτωση της χρόνιας τενοντίτιδας η φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση της κίνησης μπορεί να ξεκινήσει αμέσως

Στην χρόνια τενοντίτιδα η οποία οφείλεται σε σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία ,όπου η αρθροσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Κατά την  αρθροσκόπηση του ώμου μέσω δύο μικρών οπών καθαρίζεται ο τένοντας και αφαιρείται με ειδικά εργαλεία το περιττό οστό που δημιουργεί πίεση στον τένοντα.

Η αναισθησία είναι συνήθως ολική και η αποθεραπεία είναι πολύ σύντομη. Η επάνοδος του ασθενή σε φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες.